Behandel uw aspecifieke rugklachten niet als B-klachten!

Rugklachten behoren tot een van de meest genoemde gezondheidsproblemen, waarbij aspecifieke rugklachten de leiding nemen. Deze klachten hebben geen specifieke oorzaak en worden daarom vaak onterecht als ‘minder belangrijk’ gezien. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en benadrukken we waarom het cruciaal is om deze klachten serieus te nemen.

Wat zijn aspecifieke rugklachten?

Ervaart u weleens pijn in uw (onder)rug? Aspecifieke rugklachten treden op wanneer de oorzaak van de pijn niet duidelijk te identificeren is. Kenmerkend aan aspecifieke rugpijn is dat buigen en lang zitten, liggen of staan pijnlijk is. Onderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde balans tussen belasting (de kracht op de rug) en belastbaarheid (het vermogen van het lichaam om de belasting aan te kunnen) een rol kan spelen.

 

Om aspecifieke rugklachten beter te begrijpen, is het nuttig om ze te vergelijken met specifieke rugklachten. Aspecifieke rugklachten zijn alle vormen van rugklachten waarvoor geen duidelijke diagnose gesteld kan worden.

 

Specifieke rugklachten Aspecifieke rugklachten
Duidelijk moment van ontstaan Geen duidelijk moment van ontstaan
Duidelijk beeld van de klachten Klachten kunnen per dag verschillen
Afwijkende kenmerken zichtbaar op foto’s Geen afwijkingen zichtbaar

 

Door deze vergelijking wordt duidelijk dat aspecifieke rugklachten zich onderscheiden door hun onduidelijke oorsprong en variabele symptomen, in tegenstelling tot specifieke rugklachten met een heldere diagnose en zichtbare afwijkingen op onderzoeken zoals röntgenfoto’s of MRI-scans. Bij specifieke rugklachten kunt u denken aan een hernia, ontsteking, osteoporose of een tumor.

Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor u betekenen?

Het is belangrijk om de klachten van aspecifieke rugpijn serieus te nemen. Ons advies is om actief te blijven. U kunt bijvoorbeeld regelmatig korte wandelingen maken en/of fietsen. Daarnaast is het belangrijk om langdurig zitten in één houding te vermijden.

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar om u te ondersteunen bij het verminderen of verhelpen van uw klachten. Met behulp van oefentherapie, manuele therapie en houding- en bewegingsadvies gaan we samen aan de slag. Bovendien hebben onze fysiotherapeuten waardevolle tips, waarmee u in de toekomst deze rugklachten kunt voorkomen.

Neem contact met ons op!

Loopt u rond met rugklachten en weet u niet hoe u hiermee om moet gaan? Onze fysiotherapeuten staan u met raad en daad terzijde.

Samen zetten we stappen op weg naar herstel!