Wintertenen, in de medische wereld bekend als perniosis, treedt op als de bloedvaten te langzaam reageren op temperatuurverschillen. Als het kouder wordt, kunt u last krijgen van jeuk, pijn, roodheid en zwellingen. Als u hier last van hebt in uw handen, wordt dit winterhanden genoemd. Vanwege goede isolatie en warmere huizen komt deze aandoening steeds minder vaak voor. Het komt voornamelijk voor in vochtige, koude gebieden.

Hoe ontstaan wintertenen?

Omdat uw bloedvaten niet snel genoeg reageren op temperatuurverschillen, verwijden je bloedvaten minder goed waardoor er minder bloed doorheen stroomt. Zo kunt u warm bloed minder goed de uiteinden verwarmen, zoals uw tenen. Het bloed wat wordt aangevoerd als u het koud heeft maar het doel niet bereikt, hoopt zich op. Deze ophoping zorgt voor bovenstaande klachten.

Wat zijn de klachten en symptomen bij wintertenen?

U heeft, zoals de naam doet vermoeden, last van wintertenen en winterhanden in koude/natte jaargetijden. Wanneer u in een koude omgeving bent geweest, kunt u last krijgen van paarse plekken op uw tenen/handen. Deze plekken zijn pijnlijk en worden erger als u in een warmere omgeving komt. Naast de tenen en handen kunt u ook last krijgen van ‘wintertenen’ in uw benen, heupen, armen en oren.

Wat kan ik zelf doen?

Als u weet dat u vatbaar bent voor wintertenen kunt u het beste koude omgevingen vermijden. Als u de kou toch moet trotseren, kleed u er dan zo goed mogelijk op. Let erop dat de kleding niet knelt, zodat uw bloed goed kan blijven stromen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de kou te bewegen, blijf niet te lang in eenzelfde houding staan. Als u merkt dat het te laat is en u pijn/jeuk krijgt, koop vaseline en begin met smeren. Invetten kan verzachtend werken, evenals een massage. Als u voelt dat u moet krabben, alstublieft niet doen! Dan gaat uw huid alleen maar meer irriteren.

Fysiotherapie/VasoQure methode bij wintertenen

Heeft u last van wintertenen? Met behulp van massages en de VasoQure methode kunnen wij de doorbloeding stimuleren, zodat ophopingen worden voorkomen. Ook kunnen wij u advies geven als u hier vatbaar voor bent. Meer weten? Maak een afspraak bij éen van onze locaties.